Leseutdrag: «Blodige kronblad» av Ngugi wa Thiong'o!

«forsterker inntrykket av en forfatter på nobelprisnivå»: Blodige kronblad av Ngugi wa Thiong'o!

 

Dagens leseutdrag er hentet fra den nyligste oversettelsen til norsk av Ngugi wa Thiong'os forfatterskap: «Blodige kronblad». Boken ble eksepsjonelt godt tatt imot av norsk presse da den kom ut i årsskiftet 2019/2020. Marta Norheim i NRK Bok oppfordret til lesing og skrev: «Då kenyanske Ngugi wa Thiong'o blei fengsla for ytringane sine, skreiv han bok på dopapir innanfor murane. Slike forfattarar skal ein lytte til.» Klassekampens Tom Egil Hverven mente wa Thiong'o fortjente ny vurdering i Akademiets lesesirkel og skrev at denne oversettelsen «forsterker inntrykket av en forfatter på nobelprisnivå.» Og Bistandsaktuelts Asbjørn Eidhammer var av den mening at wa Thiong'os bøker var en gave til publikum – «ikkje berre til Afrika-interesserte, men også til andre som ønskjer å ta del i sentrale verk i verdslitteraturen utanfor Europa.»

 

Les mer afrikansk litteratur, start med Ngugi wa Thiong'o og dagens leseutdrag! 

Lyst til å lese mer? Boken er å få kjøpt i din favorittbokhandel, for eksempel ark.no. Også tilgjengelig som E-bok.

 

 

Handlingen i Blodige kronblad er satt til slutten av det britiske kolonistyret i Kenya. Thiong’o viser det kenyanske folkets splittede holdninger til koloniherrene og frihets kjemperne i rundt frigjøringen i 1963, uten å stå i fare for å forherlige den ene eller den andre grupperingen. Fortellingen viser at de som ble regnet som svikere, ofte hadde motiver som ikke var så foraktelige som mange trodde, og de som ble regnet som helter hadde ofte ikke bare rent mel i posen.

 

Selv om politikk utgjør et hovedtema i romanen, er det likevel personskildringene som blir viktigst i Thiongo’s fortelling. Familie- og kjærlighetsforhold blir svært påvirket av de sosiale omstendig hetene. Etter hjerteskjærnede offentlige og personlige renselsesprosesser, er håpet at kjærligheten og hederligheten til slutt vil seire.

 

Ngugi wa Thiong’o (f. 1938) regnes som Kenyas mest berømte forfatter. Han levde sine første år mens Kenya fremdeles var koloni, hvilket har fått stor betydning for hans forfatterskap. Han opplevde frigjøringskampene til Mau Mau i 1950-årene, og deretter ble kampen for kulturell og intellektuell frigjøring vik tig for ham. Det kommer sterkt til uttrykk i hans romaner og essays. Av den grunn kom han i konflikt med styresmaktene i Kenya. Han mistet sin stilling ved universitetet i Nairobi og måtte til slutt dra i eksil. Thiong’o lever nå i USA. 

 

Solum Bokvennen har tidligere gitt ut to bøker av den store kenyanske forfatteren: Elven som skiller fra 1965 og Hvetekornet fra 1967. Det monumentale verket Blodige kronblad fra 1977 er, i likhet med de foregående utgivelsene på norsk, oversatt av Reidulf Molvær.