Lesesommer: pocket-tips!

Hva er vel sommeren til for, om ikke for late dager i solen med en god pocketbok. Vi i Solum Bokvennen har mange gode tips til hvilke bøker du kan velge, uansett om du foretrekker klassikere, moderne litteratur, norsk, oversatt, sakprosa eller skjønnlitteratur. Scroll nedover  i saken for tips til enhver smak.

 

God lesesommer!

 

 

Klassikere

Mange bruker den ekstra tiden i ferien til å få lest seg opp på viktige forfattere som Dostojevskij, Kafka og Tolstoj, og komme seg gjennom monumentale verk som Forbrytelse og straff, Brødrene Karamasov og Krig og Fred. Her er våre beste klassikertips i pocketutgave: 

 

Usynlig mann av Ralph Ellison

Usynlig mann er blitt en høyaktuell klassiker, og en gjenganger på anbefalte leselister, etter opptøyene i USA i forbindelse med drapet på George Floyd tidligere i år. Usynlig mann kom ut i 1952, og handler om en ung svart student som forsøker å innfri forventningene verden har til ham, men får motstridende råd og formaninger. Han blir til slutt så forvirret at han kryper ned i en kjeller og blir usynlig. Ralph Ellison leder oss med på reisen fra oppvekst i sørstatene til en rotløs tilværelse i New York. Romanen er en drepende satire over det amerikanske samfunnet, og en virkningsfull skildring av de svartes vilkår i 50-tallets USA. Du kan lese et utdrag fra boken her.

Kjøp boken til 189,– her, eller i din nærmeste bokhandel.

 

Forbrytelse og straff av Dostojevskij

Kanskje i år er sommeren du skal ta fatt på denne klassikeren! Den monumentale romanen på 1866 sider regnes blant de mest sentrale verkene i den vestlige kanon, og er en av Dostojevskijs fremste romaner. Boken har kriminalromanens form, men er dypest sett et sjeledrama hvor hovedpersonen, studenten Raskolnikov, gjennomgår en dyp samvittighetskonflikt etter å ha tatt livet av sin hjerteløse pantelånerske. Leseutdrag fra boken finner du her

Kjøp boken til 189,– her, eller i din nærmeste bokhandel.

 

Sakprosa-favoritter

Sakprosa er også sommerlektyre. Vi anbefaler to favoritter som tross sitt alvor er store og kraftfulle leseopplevelser, og selvsagt «En sommer med»-serien som er våre mest ultimate sommerbøker.

 

Bønn for Tsjernobyl av nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj

Et viktig dokumentarisk verk som forteller om enkelthistoriene til personene i umiddelbar nærhet til kjernekrafteksplosjonen i Tsjernobyl 26. april 1986. Mange har nok sett den populære TV-serien «Chernobyl» på HBO – skaperne har i stor grad brukt Aleksijevitsj bok som grunnlag for fortellingene serien. Du finner et leseutdrag fra boken her

Kjøp boken til 199,– her, eller i din nærmeste bokhandel.

 

Nazismens idéunivers av Carl Müller Frøland

En fascinerende bok om fremveksten av den Nazistiske ideologi. Boken viser hvordan en «politisk religion» blir til, og får en slik makt over sinnene at mennesker motiveres til de mest drastiske hand­linger som kulminerer med Holocaust. En dramatisk beretning om fanatisk lidenskap og grensesprengende vold. Boken fikk svært god mottagelse da den kom ut, blant annet skrev Bernt Hagtvet i Dagbladet følgende: «En av høstens viktigste bøker[2017] viser hvordan sentrale ideer fra europeisk åndshistorie ble omgjort til en aggressiv mordfilosofi. […] Den historie­lærer og politiker som ikke leser denne, begår tjenesteforsømmelse.» Mer om boken her

Kjøp boken til 269,– her, eller i din nærmeste bokhandel.

 

«En sommer med»-serien

«En sommer med»-serien presenterer kjente forfattere og forfatterskap i et lett fordøyelig format. Bøkene er ideelle å ta med seg på stranda, for å bli klokere på en ikke-anstrengt måte i sommervarmen. Perfekt for leseren som ønsker å få mer innsikt i litteraturhistorien, uten å måtte gå på de monumentale biografiene. Årets utgivelse i serien er En sommer med Homer. Tidligere har følgende utgivelser utkommet: En sommer med MontaigeEn sommer med BaudelaireEn sommer med ProustEn sommer med Nedreaas og En sommer med Victor Hugo. Følg lenkene for å lese mer om og kjøpe bøkene. 

 

Norsk skjønnlitteratur

Vil du helst tilbringe sommeren med noen norske, skjønnlitterære favoritter? Her er våre to beste pockettips:

Det er vakrest når det skumrer ​av Camilla Bøksle

I Det er vakrest når det skumrer møter vi hovedkarakteren Camilla og hennes farfar som vandrer gjennom Kristiansands gater. De vandrer gjennom barndommen til farfar, mimrer i gatene han gikk i som barn. Han er på slutten av livet, Camilla er snart midt i. Farfar forteller om en oppvekst forskjellig fra hennes egen, og gjennom deres tid sammen, gjennom hans minner og fortellinger, vokser et uventet vennskap frem. Det er vakrest når det skumrer kom ut våren 2019, og er Camilla Bøksles debutroman. Den fikk strålende kritikker, ble kåret til en av årets beste bøker i 2019 av NRK, i tillegg til at Bøksle vant Sørlandets litteraturpris for denne boken. Leseutdrag finner du her

Kjøp boken til 179,– her, eller i din nærmeste bokhandel.

 

Songbok for hesten ​av Arne Ruset

Songbok for hesten av dyktige Arne Ruset handler om sinnsykdom. Samtidig er det en bygdekrønike, fra sekstitallet og noen tiår fremover, som skildrer Haugmanns samvær med broren Karstein, hesten Lykke, naboen Rolf Røys og mange fler. Ett spørsmål melder seg underveis i teksten: Er det flere slike som Haugmann, eller er det de såkalt normale som er mest gale? Mer om boken her.

Kjøp boken til 169,– her, eller i din nærmeste bokhandel.

 

Oversatt skjønnlitteratur

Solum Bokvennens hjerte brenner ekstra sterkt for god oversatt skjønnlitteratur. Her er tre tips til sommerlektyre med svært forskjellig lengde – den korteste kun 93 sider, den lengste 643. 

Knakketiknakk. Korte fortellinger fra Japan 1895–2012​, antologi

Favoritten fra 2018: Knakketiknakk, en samling kortere tekster (35 stk) fra kjente japanske forfattere de siste 100 årene. Boken gir en god innføring i japansk fortellerkunst,  og mange av forfatterne presenteres for første gang på norsk. Leseutdrag fra og mer info om boken finner du her

Kjøp boken til 249,– her, eller i din nærmeste bokhandel.

 

Allmenn teori om glemsel av José Eduardo Agualusa

En roman basert på en sann og ekstraordinær historie: Kvelden Angola får sin uavhengighet murer Ludo seg inne i leiligheten sin, og blir værende der de neste tredve(!) årene. Hun lever av grønnsaker og duer, brenner møblene og bøkene sine for å holde seg i live, og tilbringer tiden med å skrive historien sin på veggene i hjemmet. Sakte siver likevel verden utenfor inn i Ludos liv. Allmenn teori om glemsel er forøvrig juli-bok i den Facebook-baserte bokklubben «En slags bokklubb». Leseutdrag finner du her.

Kjøp boken til 169,– her, eller i din nærmeste bokhandel.

 

Stjernens time av Clarice Lispector

Denne romanen utkom posthumt i 1977 og anses av mange som Lispectors hovedverk. I romanen møter den unge jenta Macabea som jobber som maskinskriverske i storbyen Rio. Hun kommer fra enkle kår i det nordøstlige Brasil og lever et fattigslig liv, hvor hun lærer seg å se gleden i de små ting. Så forelsker hun seg i Olímpico, en ung gutt fra samme landsdel som henne. Han er en sann opportunist som vil videre i livet. Er Macabea en del av planene hans? Mer info om boken her.

Kjøp boken til 149,– her, eller i din nærmeste bokhandel.

 

Håper du fant noen gode tips, god sommer!