Torturert og tatt som gissel – Gåten Ingeborg Holm

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 399,-
Utgivelsesår: 
2020
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
352
ISBN: 
9788256023363
Språk: 
Originalspråk: 
Omslagsdesigner: 
monoceros

«Det bi ailler fred på jorda så læng
nån e oinnertrøkt og fattig.»

Dette var Ingeborg Holms mantra. Men hvem var hun?

Ei ungjente som i 1913 reiste til det «røde» Trondheim. Hun kom fra Bindal på Helgelandskysten. En huspost ventet, men det ble en kortvarig affære. Det var hermetikkindustrien som lokket.

Et samfunnsengasjert, politisk bevisst og spennende menneske trer fram. Bedre arbeidsforhold, lønn og kamp mot «nutidens pest», arbeidsløsheten, blir hennes hverdag. Da Hermetikkarbeidernes fagforening feiret 25-årsjubileum i 1948, sa daværende formann: «… en spesiell honnør til Ingeborg Holm som var foreningens formann i de vanskelige årene 1930 til 1936.» 

2. februar 1945 kommer Ingeborg hjem fra nattarbeid på jern­banen. Her venter Gestapo. Øverstkommanderende og en av Gestapos farligste menn, Gerhard Flesch, påstår at hun leder en motstandsgruppe. Stemmer dette? Og hva venter henne på Misjons­hotellet Trondheim? 

Trondheims innbyggere kan begynne feiringen 8. mai 1945. Men ikke Ingeborg. Hun blir, som eneste kvinne, tatt som gissel av den beryktede Gestapo­agenten Henry Rinnan. Familien frykter det verste for Ingeborg.

Ingeborg Holms historie er et bidrag til å løfte en fagforeningsleder, kommunist, krigsmotstander, krigsfange og kvinne fram i lyset. Etter krigen fortsetter renholdsarbeideren og fagforeningskvinnen i NSB, til tross for de skadene hun pådro seg. Takken hun får fra norske myndigheter er en kamp gjennom 30 år for å få innvilget krigsinvalidepensjon.

Hvorfor har hun vært så ukjent for oss? 

 

Fra anmeldelser:

"Dette er en av de bedre og mer interessante krigsbøkene denne anmelder har lest på en stund, og hvis det er noe man sitter igjen med etter endt lesing, så er det dette: Motstandsbevegelsen var i sannhet mer enn kun gutta på skauen."

- Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen. Terningkast fem

"Boken fremstår som et solid stykke håndverk som bør få mange lesere fordi det handler om et menneske som stod midt i den norske frihetskampen med den nazistiske jernhæl som motstander - og delvis desperate mennesker som fiender. (...) Torturert og tatt som gissel er en lesverdig og i høyeste grad interessanr bok som føyer seg pent inn i rekken av bøker om den krigshistorien, hvor det finnes for få om kvinnelige 'helter'. Denne boken bøter på noe av mangelen."

- Jørn-Kr. Jørgensen, bokstaver.no 

"Med dette solide gravearbeidet har Goggi Sæter i samarbeid med Berit Eide lyktes med å synliggjøre en av de mange usynlige kvinnene i historien som gjennom sitt engasjement og arbeid hadde stor betydning i sin samtid og for ettertiden."

- Hildegunn Nielsen Hanssen, Brønnøysunds Avis