Menneskene på godset Stepantsjikovo

Forlag: 
Pris: 
kr 149,-
Utgivelsesår: 
2000
Innbinding: 
Heftet
Sidetall: 
263
ISBN: 
9788256013852
Språk: 
Originaltittel: 
Selo Stepancikovo
Originalspråk: 
Oversetter: 
Erik Krag

Menneskene på godset Stepantsjikovo  kan se ut som en munter roman, med sin komedieaktige handling og de elskende som til slutt får hverandre tross alle forhindringer. Men de absurde forholdene på godset skyldes psykopaten Fomá Fomitsj, som terroriserer alle med uhyggelig innblikk i de psykiske manipuleringsmetoders muligheter. Slik er Menneskene på godset Stepantsjikovo  en studie i ideologisk trellbinding, et tema som i ubehaglig grad vedkommer vår tid.

Menneskene på godset Stepantsjikovo er den første romanen Dostojevskij skrev etter sitt fireårige opphold i tukthuset i Omsk. Det kan se ut som en munter roman - handlingen er komedieaktig og viser oss de elskende som til slutt får hverandre tross alle forhindringer. Og komiske episoder er det nok av. 
Men vi ville ta feil av Dostojevskij om vi ikke ventet mer av romanen. De absurde forholdene på godset skyldes psykopaten Fomá Fomitsj, som terroriserer alle - uten et eneste fysisk matkmiddel, men med uhyggelig innblikk i de psykiske manipuleringsmetoders muligheter. Dermed blir verket noe mer enn en beretning om underlige tildragelser på et tilfeldig gods; isteden får vi en studie i ideologisk trellbinding av et kollektiv - et tema som i ubehagelig grad vedkommer vårt eget århundre.