Mannen som så alt

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2020
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
250
ISBN: 
9788256021659
Språk: 
Originaltittel: 
The Man Who Saw Everything
Originalspråk: 
Oversetter: 
Anne Cathrine Wollebæk

I 1988 blir den unge historikeren Saul Adler påkjørt av en bil idet han skal til å krysse det ikoniske fotgjengerfeltet i Abbey Road. Tilsynelatende uskadd reiser han seg og går for å møte kjæresten sin, kunststudenten Jennifer Moreau. Den dagen gjør Jennifer det slutt med Saul, men de skilles ikke før hun har fotografert Saul som krysser Abbey Road, i hvit dress, som den avdøde John Lennon.

Etter bruddet reiser Saul til Øst-Berlin for å forske på livet på den kommunistiske siden av muren. Her innleder han forhold til mennesker som skal komme til å hjemsøke ham resten av livet, blant andre tolken Walter Müller, som kanskje eller kanskje ikke er en Stasi-agent, og hans ­eksentriske søster, Luna. Samtidig gjør Saul et dypdykk i sin egen underbevisst­het og strever med komplekse minner om sin autoritære far og voldelige bror, sin avdøde mor og bruddet med kjæresten. Det er like før Berlin­murens fall – som Saul merkelig nok allerede vet at kommer til å skje.

Mannen som så alt er en mangefasettert roman om å leve i utakt med tiden – en fortelling som gjennom å dykke ned i et enkeltmenneskes bevissthet konfronterer oss med vårt begrensede perspektiv på eget liv, og vår manglende evne til å unnslippe historiens nådeløse grep.

 

Anmeldelser: 

«Deborah Levy selv overgår grosset av romanforfattere i plott og handling og språklige ferdigheter» – Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«svært finmaska og kompleks historie om svik, om skuld og ansvar og lengten etter ein heilskap som ikkje lenger finst.» – Oddmund Hagen, Dag og Tid.

«Levys bok er en av de mest fascinerende leseropplevelsene jeg har hatt på lang tid, fordi hun så resolutt forener det analytiske med det gåtefulle, det individuelle med det kollektive – og setter alt sammen innenfor en usedvanlig interesse for hvordan våre egne liv er forbundet med alle andres skjebne både nå og i fortiden.» – Kjetil Røed, Dagsavisen