Ikke gråte

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 199,-
Utgivelsesår: 
2018
Innbinding: 
Heftet
ISBN: 
9788256021307
Språk: 
Originaltittel: 
Pas pleurer
Originalspråk: 
Oversetter: 
Gøril Eldøen

«Vi befinner oss i Spania i 1936. Borgerkrigen er like ved å bryte ut, og moren min er en vrang fattigjente. En vrang fattigjente er en fattigjente som åpner kjeften. Den 18. juli 1936 åpner moren min kjeften for første gang i sitt liv. Hun er femten år gammel. Hun bor i en landsby avsondret fra verden, hvor mektige landeiere i ­århundrer har holdt familier som hennes i avgrunnsdyp fattigdom.»

Montse, en fattigjente fra landsbygda i Spania, er i fortellende stund 90 år gammel. Hun flyktet fra hjemlandet idet Franco var i ferd med å gå seirende ut av borgerkrigen, og har bodd i Frankrike siden. På sitt helt egne språk, en blanding av fransk og spansk, forteller hun datteren Lydie om sommeren 1936 og sitt store eventyr, da hun sammen med broren José, en over­bevist anarkist og frihetsforkjemper, reiser til Barcelona. I byen som er tatt over av anarkistene og hvor friheten foreløpig råder, ­møter hun sitt livs kjærlighet, en ukjent franskmann som etter deres ene natt sammen begir seg til fronten for å slutte seg til de ­internasjonale brigadene. Gravid reiser Montse tilbake til landsbygda, hvor en helt annen virkelighet venter. 

«Denne boka må du bare få med deg»
Cathrine Krøger, Dagbladet

 

«Medrivende mesterverk»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

 

«Ikke gråte er lett lest, men ikke lett glemt.»
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

 

«Oversetter Gøril Eldøen har etter mitt skjønn gjort en knakende god jobb med å fange det som fremstår som et vitalt språk, i en tone som til tider virker rasende, av gode grunner skal det vise seg.»
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

 

«Lydie Salvayre har skapt en tekst som både er lærerik, bevegende og original.»
Anne Cathrine Straume, NRK

 

«Salvayre leverer eit nært og levande tidsbilde av spansk landsbyliv der alt har stått stille i hundrevis av år, og der avgrunnen mellom fattig og rik pregar kvardagen … etter å ha lese boka kjenner ein glede over at Solum forlag har eit så vake blikk mot det som rører seg utanfor landets grenser.»
Oddmund Hagen, Dag og Tid

 

«Ved å ta den store krigen ned på person- og landsbynivå, lykkes Salvayre med å gi et tydelig bilde av frontene, og på briljant vis får hun oss samtidig til å se det ugressaktige ­håpet slik det må ha vokst fram den som­meren i Spania, 1936.»
Bjarne Robberstad, Klassekampen