Høvdingen

Forlag: 
Pris: 
kr 299,-
Utgivelsesår: 
2008
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
230
ISBN: 
9788279900658
Originalspråk: 
Omslagsdesigner: 
Aina Griffin

Islendingen Snorre Sturlason er en av de største nordiske åndspersonlig­heter noensinne. Når germansk mytologi er kjent for ettertiden som nordisk mytologi, skyldes det Snorres Edda, skrevet som en fullt utmeislet veiledning til den gamle nordiske versekunst. Snorres historie om de gamle norske konger – kjent som Heimskringla etter innledningsordene «Kringla heimsins» – er et hovedverk i middelalderens europeiske historieskrivning og ble et fundament for norsk nasjonsbygging.

Denne antologien er en døråpner til Snorres litterære skattkammer og tar sitt utgangspunkt i foredrag holdt av noen av våre fremste Snorre-kjennere under Humanistisk seminar på Granavollen i 2005. Artiklene omhandler dels Snorres liv og litterære virke, dels den rike norske lærdomstradisjonen i norrøn filologi og dels de kulturhistoriske perspek­tiver på Snorre og Europa og den europeiske romantikk.

Bidragsytere: Eyvind Fjeld Halvorsen, Vésteinn Ólason, François-Xavier Dillmann, Asbjørn Aarnes, Rolf Vige, Lars Roar Langslet, Gunnhild Røthe, Johannes Gjerdåker, Klaus Johan Myrvoll, Jon Gunnar Jørgensen, Steingrímur Njálsson og John Ole Askedal