Folk og røvere i Kardemomme by

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 299,-
Utgivelsesår: 
2017
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
252
ISBN: 
9788279903628
Språk: 
Originalspråk: 
Omslagsdesigner: 
Monoceros

OM Å FÅ BLI EN ANNEN (I)

Folk og røvere i Kardemomme by ble Egners gjennombrudd som scenedramatiker. Historiene om den lille harmoniske byen der det er lovpålagt å være snille mot hverandre, ble først presentert som radiofortellinger i Barnetimen for de minste i 1953. Den første bokversjonen kom i 1955. 

Skuespillet hadde urpremiere 2. juledag 1956 på Nationaltheatret i Oslo, Den Nationale Scene i Bergen og på Trøndelag Teater i Trondheim. I løpet av få år ble Egners drama spredt til over 20 teatre i Norden. Det ble også vist i Tyskland, Østerrike, Sveits, Sovjetunionen, Polen, Tsjekkoslo­va­kia, Roma­nia, Jugoslavia, Ungarn, Spania, Japan og Israel. 

Hørespillet om tanntrollene Karius og Baktus ble sendt i Lørdagsbarnetimen i 1946 og omformet til animasjonsfilm i 1955. Dramateksten nådde scenen først i 1988, da den ble vist som dukketeater på Riksteatret.

I sitt leseverk for folkeskolen publiserte Egner enkle skue­spill som barn kunne spille selv. «Prinsesse Vilikke» er hentet derfra.

Thorbjørn Egners dramatikk utgis i to bind. Bind 1 inneholder Folk og røvere i Kardemomme by​, Prinsesse Vilikke, Byen vår og Karius og Baktus.


Skuespillene i serien Drama for barn – teatrets sjel utgis for å styrke den historiske kunnskapen om norsk barne­teater. De dramatiske verkene gjøres tilgjengelige slik at de kan stimulere til fornyelse av repertoaret, faglig debatt og leselyst. 

Dramatikerbiografien som etterfølger skuespillene, er et resultat av ny forsk­ning. Det er planlagt 15 bind med drama for barn i denne serien.

Forskningsprosjektet skal ende opp i bokverket Drama for barn – teatrets sjel. Norsk baneteaterhistorie. Arbeidet utføres av Anne Helgesen, doktor i teatervitenskap, dramatiker og leder for Kattas Figurteater Ensemble, og Petra J. Helgesen, lektor, litteraturviter, kritiker og tidligere forlagsredaktør.