Fedre og døtre

Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2020
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
96
ISBN: 
9788256023837
Språk: 
Originalspråk: 
Oversetter: 
Anne Cathrine Wollebæk
Omslagsdesigner: 
monoceros

Fedre og døtre er delvis en personlig oppvekstskildring og delvis en biografi, der to livs­historier stilles opp mot hverandre: Fortellingen om Lucia Joyce, datteren til James Joyce, og fortellingen om forfatteren, Mary M. Talbot, datter av den anerkjente, britiske Joyce-forskeren James S. Atherton. Det dreier seg om sosial forventning, kjønnspolitikk, uoppfylte ambisjoner og personlige tragedier skildret gjennom to ulike historiske baktepper, som er gripende gjengitt av den visuelle historiefortellingen til den britiske, prisbelønnende tegneserie-pioneren Bryan Talbot. Fedre og døtre er en smart, morsom og trist memoarbok, som kom til gjennom et helt spesielt samarbeid mellom ekteparet Mary M. og Bryan Talbot.

«Fedre og døtre er dobbelt vellykket takket være forfatter Mary M. Talbots mesterlige sammenstilling av to far og datter-forhold, og tegneserieskaper Bryan Talbots like mesterlige tegninger, som fører en frem og tilbake mellom 1950-tallets Storbritannia og Paris på det festlige 1920- og 30-tallet. Dette er et av de beste samarbeidene jeg har sett innen tegneserie­sjangeren.»

 Joe Sacco (som har utgitt Palestina og Fotnoter i Gaza)

 

Mange sier at boka er en intens emosjonell opplevelse. Det er det visuelle som gjør det – ansiktsuttrykkene, positurene, kroppsspråket. Mitt favorittbilde i boka er Lucia Joyce som danser «Danse macabre» i tvangstrøye. Det er et bilde som kommuniserer noe emosjonelt, noe helt annet enn ordene.

– Mary M. Talbot i intervju til Dagsavisen