De fornedrede og krenkede

Forlag: 
Pris: 
kr 199,-
Utgivelsesår: 
2000
Innbinding: 
Heftet
Sidetall: 
457
ISBN: 
9788256013388
Språk: 
Originaltittel: 
Unizennye i oskorblennye
Originalspråk: 
Oversetter: 
Erik Egeberg

St. Petersburg, med sin nød og sine fattigkvarterer, sine utsvevende aristokrater og sine brave slitere, danner bakgrunnen for den spennende handlingen i De fornedrede og krenkede. Romanener Dostojevskijs første verk etter at han over nyttår 1860 etter ti års fravær vendte tilbake til St. Petersburg. og det er denne underlige byen, med sin nød og sine fattigkvarterer, sine utsvevende aristokrater og sine brave slitere som danner bakgrunn for den spennende handlingen.

Etter årene i tukthus og forvisning var Dostojevskij oppsatt på å vinne tilbake en fremtredende plass blant sitt lands forfattere. De fornedrede og krenkede> bteød for ham et stort skritt i riktig retning - boken ble godt mottatt av publikum. Vi kan også se verket som et skritt fremover mot den romantype som preger den modne Dostojevskij, for i fyrst Valkovskijs skikkelse møter vi mannen som vil leve som en gjennomført egoist, uten tanke på sine medmennesker, uten tanke på Gud - en figur som i varierende form kommer igjen i roman etter roman.

Med De fornedrede og krenkede kom Dostojevskij endelig inn på veien mot de store romaner. Men det var fremdeles langt frem. Nettopp derfor er begynnelsen på veien så interessant - her ser vi på flere punkter tydeligere enn senere røttene til Dostojevskijs eiendommelige romandiktning.