De dansk-norske tropekoloniene

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 399,-
Utgivelsesår: 
2020
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
458
ISBN: 
9788256023288
Språk: 
Originalspråk: 
Omslagsdesigner: 
monoceros

De dansk-norsk tropekoloniene – sukker, krydder, slaver og misjon

Dette er første gang historien om de dansk-norske tropekoloniene er blitt utgitt på norsk. Det er fortellingen om hvordan det lille konge­­riket Danmark-Norge kom til å bli involvert i kolonihandel i fire verdensdeler og skaffet seg fort og handelsstasjoner på kysten av India, Vest-Afrika og på noen av øyene i Karibia. Ikke mange har vært klar over at danske og norske skip og sjøfolk var med på å frakte nærmere 100 000 slaver over Atlanteren – om lag ti prosent av slavene og en enda høyere andel av sjøfolkene døde under overfarten. Enda mer oppsiktsvekkende er det at dansk-norske skip også deltok i slavehandel i Asia og fraktet asiatiske slaver til Sør-Afrika. Mange av slavene ble utnyttet grovt seksuelt av slavehandlere, sjøfolk og plantasjeeiere. 

Mange nordmenn deltok som embetsmenn, handelsmenn, håndverkere og på annet vis i tropekoloniene. Tropesykdommer, forlis og alkohol tok mange liv, så det var ikke mange som vendte tilbake.

Mot slutten av 1700-tallet gjorde stadig flere land slutt på slavehandelen, men ikke slaveriet. Mange plantasjeeiere så da avl som eneste løsning for å skaffe arbeidskraft. Da steg verdien av unge slavepiker enda mer – især de med «stående bryster» – for nå skulle de ikke bare tjenestegjøre som «husholder­sker», men skulle også gjøre sitt for å opprettholde arbeids­kraften i Dansk Vestindia.

Norge gikk ut av unionen med Danmark i 1814, men også etter den tid var mange nordmenn fortsatt engasjert i virksomheten.

 

"Denne boka vil endre debatten om nordmenns rolle i tropekoloniene. I blant blusser det opp en diskusjon om hva slavehandel og tropekolonier har med Norge å gjøre, og det er derfor all grunn til å ønske historikeren Roar Løkens grundige og veldokumenterte gjennomgang velkommen. Ettersom denne solide boka bringer fram i lyset et rikt kildemateriale og mange ukjente sider, kan ingen meningsutveksling fortsette i samme spor".

- Tore Linné Eriksen, Klassekampen

 

" Fjorårets black lives matter-protestar og debatt om kolonitid, rasisme og statuar gjer historikaren Roar Løkens bok om dei dansk-norske tropekoloniane høgst aktuell. (...) Løken har skrive ei solid bok som kastar lys over mange ukjende sider ved slavetida og synet på slaveriet."

- Ole Henrik Gjeruldsen, Dag og Tid